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Relative standing is a form of seniority that was created 
for city carrier assistants in the 2011 National Agree-
ment. Relative standing is important for a variety of 

reasons. 
Relative standing is used to determine which CCA is first 

converted to full-time career status. It also is used to deter-
mine which CCA will be separated if management makes 
the decision to separate a CCA for lack of work or for op-
erational reasons upon the completion of a 360-day term. 
The CCA with lowest relative standing is always separated 
in these circumstances pursuant to Paragraphs h and I in 
the CCA General Principles found in Appendix B of the 2011 
National Agreement. 

Relative standing is also used to determine which CCA 
is awarded hold-downs, as well as annual leave in many 
places. For all of these reasons, it is important that rela-
tive standing be calculated in accordance with the National 
Agreement.

Relative standing is determined by the original CCA hire 
date in an installation. For CCAs who were city letter car-
rier transitional employees (TEs) at any time after Sept. 29, 
2007, before being hired as CCAs, the time served as a TE 
is added less any breaks in service. Paragraph f of the CCA 
General Principles found in Appendix B of the 2011 Nation-
al Agreement addresses this:

f. When hired, a CCAs relative standing in an installation 
is determined by his/her original CCA appointment date to 
the installation, using Article 41.2.B.6.(a) where applicable, 
and adding the time served as a city letter carrier transitional 
employee for appointments made after September 29, 2007 
in any installation

This language is further explained by Question 57 of the 
March 6, 2014, jointly developed Questions and Answers, 
2011 USPS/NALC National Agreement (M-01833):

57. How is time credited for transitional employee employ-
ment when determining relative standing for CCAs?

All time spent on the rolls as a city letter carrier transition-
al employee after September 29, 2007 will be added to CCA 
time in an installation to determine relative standing. Breaks 
in transitional employee service are not included in the rela-
tive standing period.

When calculating relative standing, it doesn’t matter 
where an individual served as a TE; all time served as a TE 
since Sept. 29, 2007, is credited. Question 59 of M-01833 
states: 

59. For time spent as a city letter carrier transitional em-
ployee, does it matter where an individual was employed 
when determining relative standing?

No. All time on the rolls as a transitional employee after 
September 29, 2007 counts toward relative standing regard-
less of the installation(s) in which the transitional employee 
was employed.

Unlike relative standing credit earned as a TE, relative 
standing credit earned as a CCA does not transfer with a 
CCA to another installation. This is addressed in Question 
61 of M-01833:

61. Does relative standing earned as a CCA in one installa-
tion move with a CCA who is separated and is later employed 
in another installation?

No.

If this CCA is then re-employed in his or her original in-
stallation, the CCA will begin earning relative standing as if 
this were the original appointment. All time credit earned 
as a TE after Sept. 29, 2007, is added to this new date. 
Question 62 in M-01833 addresses this situation:

62. How is relative standing determined for a CCA who 
is employed in an installation, then permanently moves to a 
different installation and then is subsequently reemployed in 
the original installation?

Relative standing in this situation is based on the date the 
employee is reemployed in the original installation and is 
augmented by time served as a city letter carrier transitional 
employee for appointments made after September 29, 2007 
(in any installation).

If, after determining relative standing, a tie exists be-
tween two or more CCAs, placement on the relative standing 
roster is determined by first looking at the relative standing 
on the hiring roster. If a tie remains, the provisions of Ar-
ticle 41.2.B.7 are applied. Question 58 in M-01833 states: 

58. How is placement on the relative standing roster de-
termined when two or more CCAs have the same total time 
credited for relative standing?

First, the relative standing on the hiring list (appointment 
register) will be used to determine the CCA with higher rela-
tive standing (See Article 41.2.B.6.[a]). If a tie remains then 
the formula outlined in Article 41.2.B.7 is applied.

“For all of these reasons, it is impor-
tant that relative standing is calcu-
lated in accordance with the National 
Agreement.”


