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As chairperson of the Commit-
tee of Laws, I frequently re-
ceive calls from members re-

garding branch bylaws. Below you 
will find a few of the most common 
bylaw questions.

Q: Can a steward serve on the ex-
ecutive board of the local branch?

A: The answer depends on how 
stewards are elected in your branch. 
If stewards are elected by the entire 
branch, the answer would be yes. 
However, if like most branches, the 
stewards are elected only by those 
in the immediate work area, then 
the answer would be no.

Articles 4 and 5 of the Constitu-
tion for the Government of Subordi-
nate and Federal Branches (CGSFB), 

in accordance with federal law, require that all executive 
board members be elected by vote of the entire member-
ship. Only if your shop stewards are elected by the entire 
membership may they sit on the executive board. Unelect-
ed stewards may perform the functions described in Article 
4, Section 5 of the CGSFB, but may not act in an executive 
capacity for the branch. However, there is no law prohibit-
ing stewards from participating in an advisory role.

Q: How many officers must the branch have to be in line 
with the Constitution?

A: Article 4, Section 1 of the CGSFB states: “The officers of 
the Branch shall be a President, Vice-President, Recording 
Secretary, Financial Secretary, Treasurer, Sergeant-at-Arms, 
a Health Benefit Representative, and a Board of Trustees 
composed of either three or five members.”

Branches may have additional officers, but they also 
must be listed in their branch bylaws. With the exception of 
the office of president, branches may consolidate offices. 
However, when this consolidation occurs, their duties must 
be spelled out in the branch bylaws.

Branches with fewer than 10 active letter carriers are ad-
dressed in Article 4, Section 3 of the CGSFB, which states: 
“However, if there are less than ten (10) active members, the 
office of President may be combined with other offices.”

Q: Can a retiree vote at a branch meeting or run for office?

A: Yes. This is covered in Article 2, Section 1(a) of the 
NALC Constitution, which defines retirees as regular NALC 
members. The only limitation on the rights of retirees is 
that they “shall have no voice or vote in the Branch in any 
matter pertaining to the ratification of a national working 

agreement, local memorandum of understanding, or pro-
posed work stoppage.”

Q: Can a branch president change the time of a regular 
meeting to accommodate his or her schedule?

A: No. Article 3, Section 1 of the CGSFB states: “The regu-
lar meetings of the Branch shall be held not less than once 
a month, at such time and place as may be designated in 
the Branch by-laws. Each Branch, with prior approval of 
its membership, shall have the option of only meeting ten 
(10) times per year.” This language requires that the time 
of branch meetings be fixed in the branch bylaws. (It would 
be permissible, however, for the branch to change the time 
of meetings in the event of unforeseen circumstances.) 

I hope this will assist you when reviewing the branch 
bylaws. Additionally, a few branches have requested cop-
ies of their current bylaws. Please note that the Committee 
does not maintain an updated set of the bylaws of each 
branch, but rather, pursuant to Article 11, Section 3 of the 
Constitution, only a chronological record of each approved 
bylaw amendment. I urge each branch to maintain copies 
of the current bylaws and keep them in a location generally 
known by officers and branch members. 

On another note, as you read this article, branches will 
be in full swing preparing for our national food drive on 
May 9. The food drive is an expression of the many commu-
nity services letter carriers provide throughout the year. I 
hope 2015 will bring in a historic amount and the food bank 
shelves in every community will be filled to their capac-
ity. Many thanks to all the food drive coordinators, letter 
carriers and others who volunteer, and good luck to each 
branch for a successful drive! 
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“I urge each branch to maintain cop-
ies of the current bylaws and keep 
them in a location generally known 
by officers and branch members.”


