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On March 15, the national par-
ties updated the Questions 
and Answers, 2011 USPS/

NALC National Agreement with a 
new jointly developed document, 
numbered M-01870 in the Materials 
Reference System (MRS). M-01870 
may be found on the NALC website 
in the MRS located under the “Work-
place Resources” tab. 

As with the three previously de-
veloped sets of questions and an-
swers, M-01870 provides the mu-
tual understanding of the national 
parties on issues related to the 
2011 USPS/NALC National Agree-
ment. This document fully replaces 
the March 6, 2014, Questions and 
Answers, 2011 USPS/NALC National 

Agreement (M-01833). It is separated into two sections: the 
first concerning city carrier assistants (CCAs) and the sec-
ond section addressing other contractual provisions.

The document contains several new questions and re-
sponses. All of the previous questions and answers from 
M-01833 are included in M-01870; however, the previous 
question numbers may have changed. They are arranged 
in the order in which related articles of the National Agree-
ment appear. Each addition and change are identified by 
underscoring in M-01870 and are explained in detail below.

Question 26 is new and is in reference to language 
found on page 11-4 of the 2014 Joint Contract Administra-
tion Manual (JCAM) regarding whether full-time employees 
are eligible for holiday scheduling premium when sched-
uled after the Tuesday deadline to replace properly sched-
uled employees who call in sick or are otherwise unable to 
work. This new question addresses the situation when a 
full-time employee is replacing a properly scheduled CCA 
who is unable to work. It reads:

26. With regard to scheduling holiday work, are full-time 
employees who are scheduled after the Tuesday deadline to 
replace a properly scheduled city carrier assistant employee 
who calls in sick or is otherwise unable to work eligible for 
holiday scheduling premium?

Yes.

Question 38, also a new addition, references the deferral 
period for removal actions outlined in the MOU Re: Article 
15 – Dispute Resolution Process, found on page 15-21 of 
the JCAM. According to that MOU, removal actions, sub-
ject to the 30-day notification period in Article 16.5 of the 
National Agreement, will be deferred until after the Step B 

decision has been rendered, or 14 days after the appeal is 
received at Step B, whichever comes first, except for those 
removals involving allegations of crime, violence or intoxi-
cation, or cases where retaining the employee on duty may 
result in damage to postal property, loss of mails or funds, 
or where the employee may be injurious to self or others. 
This question and response applies that same concept to 
CCAs and reads as follows:

38. Do the parties apply the deferral rule for CCA removal 
actions?

Removal actions, subject to the thirty day notification peri-
od in Article 16.5 of the National Agreement, will be deferred 
until after the Step B decision has been rendered, or four-
teen days after the appeal is received at Step B, whichever 
comes first, except for those removals involving allegations 
of crime, violence, or intoxication or cases where retaining 
the employee on duty may result in damage to postal prop-
erty, loss of mails, or funds, or where the employee may be 
injurious to self or others. This requirement cannot extend a 
360-day appointment period.

Article 16.7 of the National Agreement outlines situ-
ations in which employees may be immediately placed 
on an off-duty status (without pay) by the Postal Service. 
Question 39 makes clear that CCAs are afforded the same 
contractual protections and grievance rights as career em-
ployees in this regard. It reads:

39. Can CCAs be immediately placed in an off-duty status 
under the circumstances covered by Article 16.7?

Yes. If the CCA completed the requisite period identified in 
Item 37, the requirements regarding notice, justification and 
the employee’s ability to protest such action would be the 
same as that for career employees under Article 16.7. 

Question 81 addresses the issue of breaks for CCAs 
when they work less than eight hours in a day and reads 
as follows:

81. How are breaks provided for CCAs who work less than 
eight hours on a particular day?

Breaks for CCAs who work only a portion of a day (less 
than eight hours) will be as follows: One ten-minute break if 
the employee works less than six hours and two ten-minute 
breaks if the employee works more than six hours.

Question 8 in the Other Provisions section of M-01870 
applies this same concept to part-time flexible letter carriers. 

The final new addition, Question 62 of the Questions and 
Answers, 2011 USPS/NALC National Agreement (M-01870), 
addresses the issue of determining relative standing when 
more than one CCA is hired on the same day. For a detailed 
and thorough explanation of this topic, refer to the Contract 
Talk in this month’s Postal Record on page 37.
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