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Relative standing is a form of seniority that was cre-
ated for city carrier assistants (CCAs) in the 2011 Na-
tional Agreement. Relative standing is important for a 

variety of reasons.
Relative standing is used to determine the order in which 

CCAs are converted to full-time career status. It also is used 
to determine which CCA will be separated if management 
makes the decision to separate a CCA for lack of work or 
for operational reasons upon the completion of a 360-day 
term. The CCA with the lowest relative standing is always 
separated if circumstances arise pursuant to Paragraphs h 
and i in the CCA General Principles found in Appendix B of 
the 2011 National Agreement.

Relative standing is also used to determine which CCA 
is awarded a hold-down, as well as annual leave in many 
places. For all of these reasons, it is important that relative 
standing is correctly calculated in accordance with the Na-
tional Agreement.

Relative standing is determined by the original CCA hire 
date in an installation. For CCAs who were city letter car-
rier transitional employees (TEs) at any time after Sept. 29, 
2007, before being hired as CCAs, the time served as a TE 
is added, less any breaks in service. Paragraph f of the CCA 
General Principles found in Appendix B of the 2011 Nation-
al Agreement addresses this:

f. When hired, a CCA’s relative standing in an installation 
is determined by his/her original CCA appointment date to 
the installation, using Article 41.2.B.6.(a) where applicable, 
and adding the time served as a city letter carrier transitional 
employee for appointments made after September 29, 2007 
in any installation

This language is further explained by Question 60 of the 
March 15 jointly developed Questions and Answers, 2011 
USPS/NALC National Agreement (M-01870):

60. How is time credited for transitional employee employ-
ment when determining relative standing for CCAs?

All time spent on the rolls as a city letter carrier transitional em-
ployee after September 29, 2007 will be added to CCA time in an 
installation to determine relative standing. Breaks in transitional 
employee service are not included in the relative standing period.

When crediting time spent as a TE, it does not matter where 
an individual served as a TE; all time served as a TE since 
Sept. 29, 2007, is credited. Question 63 of M-01870 reads:

63. For time spent as a city letter carrier transitional employ-
ee, does it matter where an individual was employed when 
determining relative standing?

No. All time on the rolls as a transitional employee after 
September 29, 2007 counts toward relative standing regard-
less of the installation(s) in which the transitional employee 
was employed.

The relative standing credit for service as a city letter 
carrier transitional employee always remains with that em-
ployee even if they are hired in another installation. Ques-
tion 64 of M-01870 reads:

64. Does time credited toward relative standing for time 
worked as a transitional employee after September 29, 
2007 transfer from one installation to another once hired as 
a CCA?

Yes.

Unlike relative standing credit earned as a TE, relative 
standing credit earned as a CCA does not transfer with a 
CCA to another installation. This is addressed in Question 
65 of M-01870:

65. Does relative standing earned as a CCA in one installa-
tion move with a CCA who is separated and is later employed 
in another installation?

No.

If this CCA is then re-employed in his or her original in-
stallation, the CCA will begin earning relative standing as if 
this were an original appointment. All time credit earned as 
a TE after Sept. 29, 2007, is added to this new date. Ques-
tion 66 in M-01870 addresses this situation:

66. How is relative standing determined for a CCA who is 
employed in an installation, then permanently moves to a 
different installation and then is subsequently reemployed 
in the original installation?

Relative standing in this situation is based on the date the 
employee is reemployed in the original installation and is 
augmented by time served as a city letter carrier transitional 
employee for appointments made after September 29, 2007 
(in any installation).
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“It is important that relative standing 
is correctly calculated in accordance 
with the National Agreement.”
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Relative standing (continued)
If a tie still exists between two or more CCAs, Appendix B, 

1. General Principles, Section f of the National Agreement 
requires the provisions of Article 41.2.B.6(a) be applied: 

41.2.B.6. Relative Seniority Standing
(a)	 In cases of appointment on the same day, where there 

is a tie in seniority, the relative standing on the appointment 
register will determine the more senior carrier.

Question 61 of M-01870 explains how placement on the 
relative standing roster is determined when two or more 
CCAs have the same total time credit for relative standing:

61. How is placement on the relative standing roster de-
termined when two or more CCAs have the same total time 
credited for relative standing? 

First, the relative standing on the hiring list (appointment 
register) will be used to determine the CCA with higher rela-
tive standing (See Article 41.2.B.6.[a]). If a tie remains then 
the formula outlined in Article 41.2.B.7 is applied.

New Question 62 in M-01870 explains how Article 
41.2.B.6(a) is applied. It also clarifies how relative stand-
ing is calculated if more than one hiring register is used 
and how veterans’ preference points are applied when de-
termining relative standing.

62. How are the provisions of Article 41.2.B.6.[a] referenced 
in Appendix B, I. GENERAL PRINCIPLES, Section f. of the Na-
tional Agreement applied when determining a CCA’s relative 
standing?

If more than one CCA is appointed on the same day, the 
relative standing will be determined by the order on the hir-
ing list. If CCAs are hired from more than one hiring list on the 
same day, relative standing will be determined by applying 
the rules in Handbook EL-312, Section 441, Basic Order:

1) Applicants who claim 10-point preference based on a 
compensable military service-connected disability of 10 per-
cent or more are arranged at the top of the relative stand-
ing list in descending order of final numerical rating in this 
group.

2) Applicants claiming other 10-point preference (XP) and ap-
plicants claiming 5-point preference (TP) are placed ahead of 
nonpreference eligible applicants with the same final rating. 

3) XP eligibles are placed ahead of TP eligibles with the 
same final rating. 

To resolve any ties, numerical by the last three or more 
numbers (using enough numbers to break the tie, but not 
fewer than three numbers) of the employee’s social security 
number, from the lowest to highest.

‘Final numerical rating’ and ‘final rating’ as referenced 
above are determined by adding the individual’s score on 
the entrance exam and any applicable veterans’ preference 
points.

You should be certain that your relative standing is cor-
rect. Errors in relative standing are usually easy to identify. 

The most common error occurs when more than one CCA 
is hired on the same day in an installation and the provi-
sions of the National Agreement and the jointly developed 
questions and answers are not properly applied. 

Another common error is not crediting a former TE with 
time served as a TE after Sept 29, 2007. Former TEs who 
left the Postal Service a number of years ago sometimes 
return as CCAs or move from one installation to anoth-
er. TE time should be properly credited toward relative 
standing. 

Another error sometimes occurs when a CCA is perma-
nently reassigned from one installation to another. These 
reassignments are permissible if the CCA voluntarily termi-
nates his or her appointment in one installation and is per-
manently reassigned to another, in accordance with Ques-
tion 27 of the Questions and Answers (M-01870), which 
states:

27. May CCAs be permanently reassigned from one post office (in-
stallation) to another during their appointment?

Yes, provided the employee’s current appointment is being 
voluntarily terminated. To avoid a break in service a permanent 
reassignment to a different installation must be effected on the 
first day of a pay period.

The CCA in this case begins a new period of relative 
standing. The time served as a CCA in his or her original in-
stallation is not credited to the relative standing in the new 
installation, even though there may not have been a break 
in service. Any time served as a TE after Sept 29, 2007, is 
credited toward the employee’s relative standing.

Lastly, some errors occur when a CCA returns to the same 
installation after the five-day break in service. In this case, 
the CCA’s relative standing should not change. 

If you suspect your relative standing is not calculated 
correctly, notify your shop steward or a branch officer as 
soon as possible.
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“If you suspect your relative standing 
is not calculated correctly, notify your 
shop steward or a branch officer as 
soon as possible.”


