
 
Q-and-A: Medication changes in 2020

Q: What if my doctor wants me to stay on my current 
medication? 

A: If your doctor determines that none of the covered 
medications will work for your condition, your doctor 
can call 800-294-5979 to request prior authorization 
for your current medication. Please remember that pri-
or authorization approvals are not guaranteed, so we 
recommend talking to your doctor about changing to a 
covered medication. 

Q: Why will prior authorization be required (effective 
Jan. 1) for my current medication?

A: The Plan, along with CVS Caremark, is committed to 
helping you get the most effective medication to treat your 
condition at the lowest possible cost. CVS Caremark con-
tinually reviews medications, products and prices for the 
Plan. As part of this effort, some medications covered by 
the Plan require prior approval.  

Q: How long does the prior authorization process take?
A: The average turn-around for prior authorizations is 24 

to 48 hours.  

Q: How long will the prior authorization last for my med-
ication?

A: The prior approval will last from the date the medica-
tion is approved for up to one year.

Q: What happens if I do not receive prior authorization 
for my current medication? 

A: If you fill your prescription without prior authorization, 
you will pay 100 percent of the cost of the medication. Be-
cause approvals are given only after careful review of the 
necessary medical documentation by trained clinical staff, 
we recommend talking to your doctor soon about choosing 
a covered medication that does not require prior authoriza-
tion to keep your cost down.  

Q: What is the appeal process if a medication is not ap-
proved through prior authorization?

A: All appeals can be mailed to the following: CVS Care-
mark Prescription Claim Appeals MC109, P.O Box 52084, 
Phoenix, AZ 85072-2084, or faxed to 866-443-1172.

Please let us know if you have other questions that we 
have not addressed. You can contact us at 888-636-NALC 
(6252).

In closing, I would like to take this opportunity on behalf 
of the employees and staff at the NALC Health Benefit Plan 
to wish you and your family a happy and safe holiday sea-
son and a happy New Year. Thank you for all the support 
and confidence you have shown in the Plan.
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Under the provisions of Article 8 of the National 
Agreement, full-time regular and full-time flex-
ible city carriers have a normal work week of five 

service days consisting of eight hours per day. In some 
situations, management determines that temporary 
changes to regular carrier work schedules are necessary 
to meet USPS delivery and service goals. In recent years, 
with the additional parcel volume and changing mail 
mix, temporary changes to carrier schedules have seem-
ingly become more common. When temporary schedule 
changes occur based on the needs of the service and 
not for the convenience of the employee, full-time regu-
lar carriers are entitled to additional compensation des-
ignated as out-of-schedule premium pay. This month’s 
Contract Talk will explain the rules for out-of-schedule 
premium pay and provide examples of times when a car-
rier will receive the additional compensation. 

Article 19 of the National Agreement provides that 
those postal handbook and manual provisions directly 
relating to wages, hours or working conditions are en-
forceable as though they were part of the National 
Agreement. This includes Section 434.6 of the Employee 
and Labor Relations Manual (ELM), which governs pay-
ment of out-of-schedule premium. When ELM require-
ments are met, this premium pay is paid at the postal 
overtime rate for time worked outside of, and instead of, 
the full-time employee’s regularly scheduled workday or 
workweek. 

ELM Section 434.61 Policy

434.611 General

Out–of–schedule premium is paid to eligible full-time 
bargaining unit employees for time worked outside of 
and instead of their regularly scheduled workday or work-
week when employees work on a temporary schedule at 
the request of management.

Out-of-schedule premium pay provisions are applica-
ble only when management has given advance notice of 
the change of schedule by Wednesday of the preceding 
service week.

434.612 Timely Notice

Payment of out-of-schedule premium is dependent on 
timely notice being given by management of the tempo-
rary schedule change, as follows:

a. If notice of a temporary change is given to an 	
employee by Wednesday of the preceding service week, 
even if this change is revised later, the employee’s time 
can be limited to the hours of the revised schedule, and 
out-of-schedule premium is paid for those hours worked 
outside of and instead of his or her regular schedule.

b. If notice of a temporary schedule change is not given 
to the employee by Wednesday of the preceding service 
week, the employee is entitled to work his or her regular 
schedule. Therefore, any hours worked in addition to the 
employee’s regular schedule are not worked “instead of” 
his or her regular schedule. The additional hours worked 
are not considered as out-of-schedule premium hours. In-
stead, they are paid as overtime hours worked in excess 
of 8 hours per service day or 40 hours per service week.

ELM Section 434.612 explains the consequences if 
management fails to provide timely notice of a change of 
schedule. This section requires that management notify 
the eligible employee no later than Wednesday of the 
preceding week, to limit out-of-schedule pay to only the 
hours outside of the regular schedule. If management 
fails to provide timely notice, the employee is entitled 
to work their regular scheduled hours and will receive 
overtime for any hours outside of their regular schedule.

434.613 Application

Out-of-schedule premium hours cannot exceed the un-
worked portion of the employee’s regular schedule. If 
employees work their full regular schedule, then any ad-
ditional hours worked are not “instead of” their regular 
schedule and are not considered as out-of-schedule pre-
mium hours. Any hours worked that result in paid hours 
in excess of 8 hours per service day or 40 hours per ser-
vice week are to be recorded as overtime (see 434.1).

Out-of-schedule premium pay is applied only to the 
hours worked outside of the regular schedule and only 
when overtime is not applicable (see example below).

434.614 Examples

Example: An employee is notified by Wednesday of the 
preceding service week to work a temporary schedule 
the following service week from 6:00 a.m. to 2:30 P.M., 
instead of his or her regular schedule from 8:00 a.m. to 
4:30 P.M. The employee is paid 2 hours out-of-schedule 
premium for the hours worked from 6:00 A.M. to 8:00 
A.M. and 6 hours’ straight time for the hours worked from 
8:00 A.M. to 2:30 P.M. If in this situation the employee 
continues to work into or beyond the balance of his or her 
regular schedule (2:30 P.M. to 4:30 P.M.), then he or she 
is to be paid for hours worked in accordance with Exhibit 
434.614.

In this example, the letter carrier has a regular sched-
ule of 8 a.m. to 4:30 p.m. USPS has instructed the carrier 
to come in two hours earlier than normal, changing his 
or her regular schedule to 6 a.m. to 2:30 p.m.

(continued on next page)
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The two hours from 6 a.m. to 8 a.m. are outside of this 
carrier’s regular schedule; therefore, out-of-schedule 
premium pay applies to these hours. The remaining six 
hours in the eight-hour day fall within the carrier’s regu-
lar schedule and are paid at the straight time rate. 

Below, you will find another example from ELM Section 
434.614.

Example: An employee’s regular schedule is Monday 
through Friday and he or she is given a temporary sched-
ule of Sunday through Thursday. The hours worked on 
Sunday are out-of-schedule premium hours provided they 
are worked instead of the employee’s regularly scheduled 
hours on Friday. If, however, the employee also works his 
or her regular schedule on Friday, then there can be no 
out-of-schedule premium hours; the hours worked on 
Sunday would be paid as regular overtime hours worked 
in excess of 40 in the service week.

In the second example, USPS changes the carrier’s 
regular weekly schedule from Monday through Friday to a 
revised schedule of Sunday through Thursday. Any hours 
the carrier works on Sunday are considered outside of his 
or her regular schedule, and the carrier should receive 
out-of-schedule premium pay for these hours. However, 
if the carrier works Friday, all hours worked on Sunday 
would be considered overtime because the total weekly 
work hours encompass the regular weekly schedule. 

Letter carriers should remember that out-of-schedule 
premium pay is distinctly different than overtime pay.  
Out-of-schedule pay is paid at the same rate as over-
time; however, out-of-schedule pay is not calculated 
toward overtime totals for the week. In addition, out-
of-schedule hours are not considered as hours worked 
or opportunities for overtime equitability under Article 
8.5.c. As stated earlier, out-of-schedule premium only 
applies to the hours outside of the regular schedule 
when the hours do not exceed eight hours in a service 
day or 40 hours during a service week. Once a letter car-
rier is in an overtime status, out-of-schedule premium 
does not apply.

There are some limitations to management’s require-
ment to pay out-of-schedule premium, even in cases 
where a letter carrier does not work his or her normal 
workday or workweek. Letter carriers who fill temporarily 
vacant carrier technician positions under the provisions 
of Article 25.4 assume the hours and schedule of the va-
cancy. These temporary carrier technician assignments 
are not entitled to out-of-schedule premium pay. This 
understanding is found in pre-arbitration settlement 
H8N-3P-C 32705, from Jan. 27, 1982, (M-00431), which 
states:

Details of anticipated duration of one week (five working 
days within seven calendar days) or longer to temporarily 
vacant Carrier Technician (T-6) positions shall be filled per 
Article 25, 1981 National Agreement. When such temporary 
details involve a schedule change for the detailed employee, 
that employee will assume the hours of the vacancy without 
obligation to the employer for out-of-schedule overtime.

Likewise, letter carriers opting on temporary assign-
ments are not eligible for out-of-schedule premium pay. 
This situation is explained in pre-arbitration settlement 
H1N-1J-C 6766, from April 15, 1985, (M-00767), which 
reads in part:

Where temporary bargaining-unit vacancies are posted, 
employees requesting these details assume the hours 
and days off without the Postal Service incurring any out-
of-schedule liability. The bargaining-unit vacancies will not 
be restricted to employees with the same schedule as the 
vacant position.

Additionally, letter carriers who request a temporary 
change of schedule for their personal convenience are 
not entitled to this compensation. Letter carriers should 
not, however, be forced to request a schedule change 
to accommodate the needs of the Postal Service. Also, 
employees attending a recognized training session or 
working outside of their normal schedule to make up for 
being late when reporting for duty are not entitled to out-
of-schedule premium pay. Payment of out-of-schedule 
premium is not required in the case of a letter carrier 
working a modified schedule to provide light duty in ac-
cordance with Article 13 or limited duty under the provi-
sions of the Federal Employees Compensation Act.

More information on out-of-schedule premium pay can 
be found on pages 8-4 through 8-6 of the NALC-USPS 
Joint Contract Administration Manual (JCAM). To review 
the JCAM, National Agreement and ELM provisions relat-
ing to out-of-schedule premium pay, visit nalc.org/work-
place-issues/resources.
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