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As chairman of the Committee 
of Laws, I frequently receive 
calls from members regard-

ing branch bylaws. Below, you will 
find a few of the most common by-
law questions.

Q: Can a steward serve on the ex-
ecutive board of the local branch?

A: The answer depends on 
how stewards are elected in your 
branch. If stewards are elected by 
the entire branch, the answer is 
yes. However, if as in most branch-
es, the stewards are elected only 
by those in the immediate work 
area, then the answer is no.

Articles 4 and 5 of the Constitu-
tion for the Government of Sub-
ordinate and Federal Branches 

(CGSFB), in accordance with federal law, require that all 
executive board members be elected by vote of the en-
tire membership. Your shop stewards may sit on the ex-
ecutive board only if they are elected by the entire mem-
bership. Unelected stewards may perform the functions 
described in Article 4, Section 5 of the CGSFB, but may 
not act in an executive capacity for the branch. However, 
there is no law prohibiting stewards from participating in 
an advisory role.

Q: How many officers must the branch have to be in line 
with the CGSFB?

A: Article 4, Section 1 of the CGSFB states: 

The officers of the Branch shall be a President, Vice-Pres-
ident, Recording Secretary, Financial Secretary, Treasurer, 
Sergeant-at-Arms, a Health Benefit Representative, and a 
Board of Trustees composed of either three or five members.

Branches may have additional officers, but they must 
also be listed in their branch bylaws. With the exception of 
the office of president, branches may consolidate offices. 
However, when this consolidation occurs, their duties must 
be spelled out in the branch bylaws.

Branches with fewer than 10 active letter carriers are ad-
dressed in Article 4, Section 3 of the CGSFB, which states: 
“However, if there are less than ten (10) active members, 
the office of President may be combined with other offic-
es.”

Q: Can a retiree vote at a branch meeting or run for 
office?

A: Yes. This is covered in Article 2, Section 1(a) of the 
NALC Constitution, which defines retirees as regular NALC 
members. The only limitation on the rights of retirees is 
that they:

shall have no voice or vote in the Branch in any matter per-
taining to the ratification of a national working agreement, 
local memorandum of understanding, or proposed work 
stoppage.

Q: Can a branch president change the time of a regular 
meeting to accommodate his or her schedule?

A: No. Article 3, Section 1 of the CGSFB states: “The regu-
lar meetings of the Branch shall be held not less than once 
a month, at such time and place as may be designated in 
the Branch by-laws. Each Branch, with prior approval of 
its membership, shall have the option of only meeting ten 
(10) times per year.” This language requires that the time 
of branch meetings be fixed in the branch bylaws. (It would 
be permissible, however, for the branch to change the time 
of meetings in the event of unforeseen circumstances.) 

Hopefully, this will assist you when reviewing branch 
bylaws. Additionally, a few branches have requested cop-
ies of their current bylaws. Please note that the Committee 
does not maintain an updated set of the bylaws of each 
branch, but rather, pursuant to Article 11, Section 3 of the 
NALC Constitution, only a chronological record of each ap-
proved bylaw amendment. I urge each branch to maintain 
copies of the current bylaws and keep them in a location 
generally known by officers and branch members. 

On another note: normally, during this time of year, 
preparations would be in full swing by the NALC branches 
and members for the upcoming Letter Carriers’ Stamp Out 
Hunger Food Drive, traditionally held on the second Satur-
day in May. Unfortunately, NALC is unable to hold the food 
drive this May due to safety concerns related to the COV-
ID-19 pandemic. However, each of us can still contribute to 
the battle against food insecurity by donating through the 
Stamp Out Hunger Donor Drive. For more information, go 
to nalc.org/food. 
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“I urge each branch to maintain cop-
ies of the current bylaws and keep 
them in a location generally known 
by officers and branch items.”


