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OPINION

STATEMENT OF PROCEEDINGS:

This matter was arbitrated pursuant to the grievance and arbitration provisions of a

collective bargaining agreement (National Agreement) between the United States Postal Service

(Service) and the National Association of Letter Carriers (NALC or Union). A hearing was held

before me on September 6, 2013 in Buffalo, New York. The parties appeared and were given a

full and fair opportunity to be heard, to present evidence and argument and to examine and cross-

examine witnesses. Each party called witnesses who testified under oath. Following the

conclusion of the testimony the parties agreed to file post-hearing briefs, to be postmarked no

later than September 18, 2013. The parties requested extensions of this deadline, which were

granted, and the arbitrator received the briefs on September 26, 2013. The record was closed on

that date.

ISSUE:

The parties agreed to adopt the issue from the Step B decision:

Did management violate the National Agreement when it denied the grievant’s request to

buy back her leave after OWCP adjudicated her claim?

If so, what shall the remedy be?

FACTS:

This case raises the question as to whether an employee who sustains a traumatic injury

in the workplace has the right to buy back leave used while awaiting an OWCP adjudication of a

claim that the injury has recurred, or whether the right to buy back leave pertains only to the

period following the initial injury.

The grievant is a letter carrier who sustained a traumatic injury on the job on March 10.

2003. She completed a Form CAl and received 45 days’ continuation of pay (COP). Her injury

was accepted by OWCP in a letter dated April 30, 2003.
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The grievant was approved for a recurrence of her injury in 2004 and notified that there

would be no provision for COP and that if she chose to use her own leave, she would not be
eligible to buy it hack. There is no evidence that the grievant either used her accumulated leave

or filed a request to buy back leave after the 2004 recurrence.

The grievant suffered another recurrence of her initial injury on January 13, 201 1. She

used leave for partial days between January 13, 2011 and April 16, 2011. Her case was
subsequently accepted as a recurrence of injury by OWCP in a letter dated January 30, 2012.

The grievant completed and filed form CA-7 requesting to buy back the leave she used
prior to the January 20, 2012 adjudication. She was notified by letter dated May 1, 2012 that her
request had been denied because the requested dates of the buy back fell after the adjudication
date of June 1, 2006 and because the buy back was being initiated more than one year after her

return to duty and more than one year after OWCP had approved her claim.

The Union filed a grievance, which was denied at the lower levels of the grievance

process. After the B Team was unable to resolve the matter it was impassed and appealed to

arbitration.

CONTRACT:

Article 19 Handbooks and Manuals

Those parts of all handbooks, manuals and published regulations of the Postal Service, that
directly relate to wages, hours or working conditions, as they apply to employees covered by this
Agreement, shall contain nothing that conflicts with this Agreement, and shall be continued in
effect except that the Employer shall have the right to make changes that are not inconsistent
with this Agreement and that are fair, reasonable, and equitable...

EMPLOYEE LABOR RELATIONS MANUAL (ELM)

512.923 Leave Buy-Back—-OWCP

The following provisions concern leave buy-back:

a. Under the provisions of the Injury Compensation Program, current employees may be
permitted to buy back sick and annual leave they used while awaiting adjudication of their cases
by OWCP. In traumatic injury cases, employees may be permitted to buy back only the leave

1 The parties stipulated that the date identified in the file for adjudication of the grievant’s
initial claim, June 1, 2006, was incorrect.
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that is used after the end of the 45-day continuation-of-pay period.

514.4 Acceptable Reasons and Instructions for LWOP

e. Injury in line of duty.

2. In traumatic injury cases, an employee is entitled to a maximum of 45 calendar days of
continuation of pay (COP) without charge to leave if written notice of injury is filed within 30
days of injury. The period of COP begins at the start of the employee’s first full tour of duty
thereafter, or the first day following the disability, whichever occurs sooner...

3. An employee may choose sick or annual leave in lieu of COP; however, this leave may be
retroactively converted to COP provided a request is made within 1 year of the date the leave
was used or the date of the claim approval, whichever is later.

4. Before being placed on LWOP, an employee may choose to use annual or sick leave until it is
exhausted. Leave is earned during that part of a pay period in which the employee is in pay
status.

5. On favorable adjudication of a claim by the Office of Workers’ Compensation Programs
(OWCP). LWOP may be substituted for a period of sick anddor annual leave so that the
employee may accept disability compensation for the period of absence.

6. On favorable adjudication of a claim by OWCP, current employees may be permitted to buy
back the leave that they used while awaiting adjudication (see 545.84). If the injury is a
traumatic injury, only leave used after the end of the 45-day COP period may be bought back...

545.84 Leave Buy-Back

An employee may use sick or annual leave after the COP period expires, or during a period of
disability due to an occupational injury. In such cases, the employee may be entitled to buy back
the leave with compensation payments (see 512.923). The control office is responsible for
informing employees, in writing, that:

a. The buy-back must be initiated within 1 year of the return to duty, or within 1 year of the date
OWCP approved the claim, whichever is later.

b. Employees who are being separated because of disability or other reasons cannot buy back
leave after they are off the rolls of the Postal Service.
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POSiTIONS OF THE PARTIES:

Nothing is the ELM prohibits the buyback of leave an employee uses while waiting for

an adjudication of a claim that an injury has recurred. The ELM provisions governing leave

buyback make no distinction between an initial injury and a recurrence. These provisions allow

employees to buy back leave used after the COP period has ended and before their claim has

been adjudicated. There can be more than one adjudication in a given case, including an

adjudication on a recurrence. Employees should be permitted to buy back leave they use while

awaiting each adjudication.

The regional arbitrators who have addressed this issue have agreed with the Union’s

position. The Union asks that the grievance be sustained and the grievant be made whole by

having her leave buyback request honored.

UNITED STATES POSTAL SERVICE (SERVICE)

The ELM very specifically provides that in the case of a traumatic injury such as the one

the grievant sustained, leave can only be bought back after COP has ended and prior to the

adjudication date. COP is not paid on a recurrence of an injury, and the opportunity to buy back

leave is also unavailable when leave is used for a recurrence. The grievant’s only opportunity to

buy back leave would have been after the 45 day period she received COP following her initial

injury in 2003 and before her claim was adjudicated.

The grievant was notified in 2004 that if she elected to use her leave while disabled

because of surgery she would not be entitled to reimbursement for the time used because leave

buyback was not available.

Employees may only buy back leave within one year after their return to duty or after the

day their claim was approved by OWCP, whichever is later. The grievant’s request to buy back

leave in 2011, based on a 2003 injury, was untimely and therefore properly denied.

The Service asks that the grievance be denied.

DISCUSSION:

The Service has argued in this case, as it has in a number of other arbitration hearings,
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that the leave buy-back provisions of the ELM apply only after an initial injury but not after a

recurrence of the injury. Two regional arbitration decisions were included in the record and a

third was provided to me along with the briefs submitted by the parties. All three arbitrators

ruled against the Service (Arbitrator Barbara Deinhardt, Case # C04 117957, Arbitrator Anthony

Ross. Case #C09205528, Arbitrator Thomas Erbs, Case #C12205085). The Service maintains

that those cases were wrongly decided and that its position is supported by the clear language of

the ELM. In particular, management argues that where there has been a traumatic injury, the

leave buy-back provisions are applicable only following the 45-day COP period. Since COP is

paid only after an initial injury and not after a recurrence it follows, from the perspective of

management, that sick or annual leave buyback is unavailable for a recurrence. I do not agree

with the interpretation of the ELM that has been advanced by management and I find the cited

regional arbitration decisions persuasive.

ELM §512.923 allows employees to buy back sick or annual leave they used while

awaiting adjudication of their cases by OWCP, but also provides that in cases of traumatic

injury, employees can only buy back the leave that is used after the end of the 45-day

continuation-of-pay period. This is not the same as saying that the leave buy-back provisions

only apply in cases where the employee was eligible for COP or received COP. Nothing in the

ELM specifically conditions the ability to buy back leave on eligibility for COP.

An understanding of the overall framework governing leave buyback is helpful to

interpreting the language in question. Arbitrator Barbara Deinhardt gave a cogent explanation of

the provisions and their effect in Case #C04 117957 (Tewksbury, MA 2004).

After an employee is injured on the job, but before there is an adjudication of the
employee’s claim by the United States Department of Labor, it is the responsibility of the
employee to pay any medical expenses and to cover absences from work with his/her
own leave or leave without pay. Thereafter, if the claim is accepted, medical bills can be
submitted for reimbursement and leave may be bought back.

The apparent purpose, or at least the effect, of the buy back process is to ensure that
employees have a source of income while they are awaiting an adjudication of their right
to compensation. If they did not have this opportunity, they would be faced with the
choice of going without income during the pendency of their claim or in essence waiving
their right to compensation during the pendency of their claim, because they would be
using their own accumulated leave time to provide wage replacement. Once they have
been notified, however, that their claim is compensable, they must stop using their own
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leave and wait for the compensation process to be activated.

Arbitrator Deinhardt goes on to observe that the same need and purpose apply to the time

period after an employee files a claim for recurrence of a work-related injury while he or she is

awaiting the adjudication of the claim. The claim that an injury has recurred may or may not be

accepted, and the outcome cannot be known at the time an employee files the claim. OWCP

could determine that the injury is compensable as a recurrence or that it is a new one that is not

compensable. In the absence of any provision for leave buyback employees awaiting

adjudication on a claim for recurrence would have to choose LWOP, which would leave them

without an income but allow for subsequent payment of compensation, or using their

accumulated leave to continue to receive a salary, knowing they would forego wage loss

compensation for that time period even after a favorable adjudication. The time period in

question can be significant. In this case the grievant waited more than a year for an adjudication

of her claim for recurrence. Many employees are not in a position to forego their income for such

a lengthy period of time and would be forced to use their accumulated leave to cover absences

while awaiting adjudication of a claim for recurrence, just as they do for initial injury claims.

This would result in forfeiture of accumulated leave and an effective denial of wage loss

compensation during the time period prior to adjudication. Nothing in the ELM suggests that

such a result was intended.

Leave buyback is not specifically limited to the time period spent waiting for

adjudication of an initial injury. Nor is the buyback of leave used while awaiting an adjudication

of a claim for recurrence specifically excluded. Eligibility for leave buyback is not conditioned

on eligibility for COP. Although employees who use annual or sick leave during the COP period

may not buy back that leave using compensation payments, ELM §514.4.e.3 allows them to

retroactively convert the leave they used to COP within a year. Employees are therefore not

required to forfeit any leave they use either during the COP period or after it ends while awaiting

adjudication of an initial injury claim that is ultimately accepted. Nothing in the ELM suggests

that the result should be different in the case of a claim for recurrence.

The fact that the Service notified the grievant in 2004 that she would be ineligible to buy

back leave used while waiting for an adjudication of her claim for a recurrence is not dispositive
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of this case. The Postal Service stated its position on the matter at that time but there is no

evidence that the grievant either used leave or sought to buy any leave back as a result of the

2004 recurrence. She therefore had no reason to challenge the position of the Service in 2004.

When the grievant’s request to buy back the leave she used in 201 1 was denied, she tiled a

timely grievance.

The grievance is sustained. The grievant should be permitted to substitute LWOP for

sick and/or annual leave pursuant to ELM §514.4.e.5, so that she may accept disability

compensation for the period of absence.
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